E-ihracat sürecinde hangi teşvik
nasıl alınır?
E-ihracat firmaları yurtiçinde ürettikleri mallar ile yurtdışına açılabilmeleri ve pazarda güvenli şekilde yer edinebilmeleri için çeşitli teşvik paketleriyle desteklenir. İhracat destekleri ile özellikle sürecin maliyetini karşılayabilecek durumda olmayan işletmelerin maddi yönden desteklenmesi amaçlanır.
İhracat destekleri hangi alanları kapsar?
Yurtdışına mal veya hizmet satışı yapmayı planlayan işletmelerin faydalanması için devlet ve ilgili kurumlar tarafından planlanmış ihracat destekleri bulunur. Yurtdışında satış yapmak için verilen ekonomik desteklerin kapsamı oldukça geniş olup, bu sayede işletme sahiplerinin farklı ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanır.
Hem ihracat hem de e-ihracat faaliyetlerini kapsayan bu desteklerin verildiği başlıca işlemler şunlardır:
- Yurtdışında açılmak üzere ofis ve mağaza kiralanması
- Yurtdışında kullanılmak üzere depo, showroom vb. birimlerin kiralanması
- Yurtdışında işletme ile ilgili olarak reklamlar ve tanıtımlar yapılması (Sosyal medya üzerinden yapılan reklam ve tanıtımlar da bu kapsamdadır)
- İşletme markasının yurtdışında tescili için ilgili makamlara başvuru yapılması
- İşletme konusu ile ilgili olarak sanal fuar gibi dijital faaliyetler yapılması
- Pazar araştırması için yapılan seyahatler
- Lojistik operasyonları için gerekli olan ihracat navlun faaliyetleri
- Yurtiçinde ve/veya yurtdışında gerçekleştirilen fuar faaliyetleri
İhracat teşviklerinden hem büyük ölçekli işletmeler hem de mikro düzeyde ihracat yapan işletmeler yararlanabilir. Bu sayede özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticaret hayatına girebilmeleri ve işletme devamlılığını sağlayabilmeleri amaçlanır.
E-İhracat devlet teşvikleri nelerdir?
İhracat teşvikleri aynı zamanda internet üzerinden satış yapan firmaları da kapsar. Buna göre internet üzerinden yurtdışında satış yapan e-ticaret şirketleri de ihracat teşviklerinden faydalanmak için başvuruda bulunabilirler. Devlet tarafından verilen e-ihracat teşvikleri şu şekildedir:
İhracat Pazar Araştırması için Seyahat Desteği
E-ticaret esasen fiziki olarak bir pazarda yer almayıp tamamen sanal ortamda satış yapılmasını ifade eder. Bununla birlikte belirli aralıklarla ilgili pazarda müşteri potansiyelini ve tüketici davranışlarını incelemek, gerekli aksiyonları alarak ticari hayattaki dinamiğe uyum sağlamak açısından önem taşır. Bu nedenle e-ihracat yapan firmalar zaman zaman yurt dışında satış yaptıkları ülkelere seyahat ederek konu ile ilgili araştırmalar yapmalıdır.
İhracat pazar araştırması için yapılacak seyahatlerde konaklama, tren ve uçak biletleri ile araç kiralama gibi masraf kalemlerine yönelik olarak devlet desteği söz konusudur. Devlet desteğinden faydalanabilmek için aranan şartlar şunlardır:
- Yolculuklar hariç en fazla 10 günlük bir seyahat olmalıdır.
- Şirket başına en fazla 2 kişi seyahat ediyor olmalıdır. (Daha fazla sayıda kişinin seyahat etmesi durumunda diğerlerinin seyahat masrafları devlet desteği kapsamına girmez.)
- Bir takvim yılı içerisinde aynı ülkeye yönelik en fazla iki yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
- Bir yurt dışı pazar araştırması gezisi tek bir ülkede yapılabileceği gibi en fazla üç ülkede de yapılabilir.
- Her takvim yılı içerisinde şirket başına en fazla on yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
Yukarıda sayılan kriterler kapsamına giren seyahatlere yönelik yapılan masrafların %70’i devlet desteği kapsamına alınabilir.
Şirket Satın Alma Desteği
Türk şirketlerinin yabancı bir markayı veya şirketi satın almalarını kolaylaştırmak amacıyla sağlanan bu destek ile satın alma işlemi sürecinde hazırlanan hukuki ve finansal raporlar için yapılan masrafların %75’i karşılanabilir. Söz konusu teşvikten faydalanabilmek için ilgili satış işlemine Ticaret Bakanlığı’nın ön onay vermesi gerekir.
Rapor Desteği
Rapor desteği şirket satın alma desteğine benzemekle birlikte kapsamı biraz daha geniştir. Pazar araştırması raporları, veri analizleri, finansal ve hukuki raporlar ile benzeri araştırmalar için yapılan masraflar %60 oranında rapor desteği ile karşılanabilir. 2 yıl süreyle sınırlandırılmış olan bu destekten faydalanmak için yine Ticaret Bakanlığı ön onayı aranır.
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Yabancı ülkelerde faaliyet gösterebilmek için alınması gereken belgelere yönelik yapılan masrafların %50’si belge desteği ile karşılanabilir.
Marka Tescil ve Korunma Desteği
Ülkemizde tescillenmiş markaların yurtdışında da hukuken koruma altına alınması amacıyla verilen bu destek daha çok patent haklarının korunmasına yöneliktir. Yurtdışında patent tescili için yapılacak araştırmalar ve başvurular için gerçekleştirilen masrafların %50’si devlet desteği ile karşılanabilir. Eklemek gerekir ki bu destek yıllık 50.000 ABD Doları ve 4 yıl süre ile sınırlıdır.
Birim Desteği
Yurtdışında mağaza, depo vb. birimlerin kiralanması için yapılan kira, vergi ve komisyon gibi masrafların %40’ı ila %50’si birim desteği ile karşılanabilir. Destek oranının tam olarak belirlenmesi şirket niteliğine bağlıdır. Örneğin sınai ticaret şirketleri bu konuda %50 oranında destek alabilirken ticaret şirketleri aynı konuda %40 oranında destek kullanabilmektedir. Birim desteği yıllık 120.000 ABD Doları ile sınırlıdır.
Reklam ve Tanıtım Desteği
Yurtdışında markanın tanıtımı yapılacak klasik reklam faaliyetlerinin yanı sıra lansman, sponsorluk ve açılış etkinlikleri gibi faaliyetlere yapılan masrafların %60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar karşılayan destek türüdür.
Fuar Desteği
E-ihracat yapan şirketler yurtdışında iş hacmini artırmak amacıyla fuarlarda stantlar açabilir. Yapılan masrafların %50’si fuar desteği ile karşılanabilir.
Belirtmek gerekir ki bu devlet desteklerinden yalnızca ticaret şirketleri faydalanabilir. Şahıs şirketleri bu teşvikler kapsamına alınamaz.
E-İhracat Devlet Destekleri Nereden Alınır?
Yukarıda detaylı şekilde açıklanan destekler Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelere geri ödemesiz şekilde verilir. Kobi ihracat teşvik kapsamında verilen kobi ihracat kredisi destekleri ise Eximbank tarafından karşılanır. Öte yandan kobi ihracat danışmanlığı konusunda küçük ve orta ölçekli işletmeleri en çok destekleyen kurum KOSGEB olup, KOSGEB destekleri sayesinde birçok girişimci ticaret hayatında kendine yer bulabilmiştir. KOSGEB’in de kobiler için e-ihracatı destekleyen bir paketi bulunmaktadır.
KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı
Ticaret hayatına atılarak kendi işini yapmak isteyen kişiler ihtiyaç duydukları sermayeye KOSGEB hibe sistemi sayesinde ulaşabilirler. Ülkemizde istihdamı artırmak ve aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmelerin sanayideki payını arttırmak amacıyla kurulan KOSGEB, Yurtdışı Pazar Destek Programı ile bu işletmelerin uluslararası pazara açılmalarını hedefler.
Yurtdışı Pazar Destek Programı’nın genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Destek 8 ay ila 2 yıl süre ile verilebilir.
- Desteğin üst limiti 300.000-TL olup verilen desteğin %70’i geri ödemesiz, %30’u geri ödemelidir.
Belirtmek gerekir ki Yurtdışı Pazar Destek Programı’nı diğer devlet teşviklerinden ayıran en önemli nokta şahıs şirketlerinin de bu desteklerden yararlanabilir olmasıdır.
Program kapsamında faydalanılabilecek gider kalemleri ve üst limitleri şunlardır:
- Personel gideri (90.000-TL)
- Yazılım ve donanım giderleri (100.000-TL)
- Tanıtım giderleri (100.000-TL)
- Yurtdışı fuar ve seyahat giderleri (150.000-TL)
- Test analiz ve belgelendirme giderleri (100.000-TL)
- Hizmet alım giderleri (100.000-TL)
Programdan faydalanabilmek için firma adına yurt içi marka tescil belgesi olması aranır. Ayrıca Proje başladıktan sonraki 4. ayda bankadan alınmış bir teminat mektubu KOSGEB’e sunulmalıdır.
Envoyo olarak teşvik danışmanlığı konusunda sizi güvenilir iş ortaklarıyla buluşturuyor, e-ihracat sürecinizde zamandan tasarruf etmenize yardımcı oluyoruz. Bunun yanında satış, pazarlama, muhasebe, lojistik ve danışmanlık hizmetlerimizle e-ihracat süreçlerinizi kolaylaştırıyoruz;
- Amazon İngiltere hesabı açma, ürün listeleme ve yönetmenin yanı sıra reklam ve kampanya yönetimi konularında destek olarak satışlarınızı artırmanızı sağlamayı hedefliyoruz.
- Ürün fotoğraf çekimi, İngiltere’de dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi gibi hizmetlerimizle pazarlama konusunda sizleri destekliyoruz.
- Muhasebe ve müşavirlik hizmetleri ile banka hesabı ve vergi kaydı gibi işlemleri sizin yerinize yürütüyoruz.
- İngiltere’de şirket kurmak ve uluslararası marka tescili konularında hizmet veriyoruz.
- Danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında uluslararası ambalaj ve etiketleme konularında sizlere yardımcı oluyoruz.
- Lojistik alanında uluslararası taşımacılık, kargo ve İngiltere’de depolama gibi konularda hizmet veriyoruz.
Kısaca Envoyo olarak yurtdışına e-ihracat yapmanın zorluklarını iyi biliyoruz ve sizlere yardımcı olmak için buradayız! Daha fazla bilgi almak ve verdiğimiz hizmetlerden yararlanmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, formu doldurarak bizlerle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.