Amazon'da ürünlerinizi hesabınız askıya alınmadan (Suspend) nasıl satarsınız?
Dünyanın en büyük e-ihracat sitesi Amazon’da satış gerçekleştirebilmeniz için Amazon’un belirlediği bazı kurallara uymanız gerekir. Bu belli başlı kurallara uymamanız ve ihlal etmeniz hesabınızın askıya alınmasına ve müdahale edilmezse devre dışı bırakılmasına sebep olabilir. Bu yazımızda suspend nedir, Amazon’un kuralları nelerdir ve suspend olmadan nasıl satış gerçekleştirebileceğiniz hakkında bilgileri sizlere aktaracağız.

Hesabın askıya alınması (Suspend) nedir?
Satıcılar her gün Amazon’da görünüşte sebepsiz yere askıya alınır, ancak askıya alınma şaka değildir ve hesabın tamamen devre dışı bırakılmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede harekete geçilmelidir.
Amazon gerçekten en iyi müşteri deneyimini sağlamaya çalışıyor ve bu nedenle satıcıların uyması gereken katı politikalar belirleyip uyguluyorlar. Bu politikaları ihlal eden satıcılar ya askıya alınır ya da kalıcı olarak yasaklanmaktadır.
Temel olarak, Amazon satıcı hesapları, Amazon politikalarının ihlali nedeniyle askıya alınır. Yasaklanmış ürünler satmak, birden fazla hesaba sahip olmak, sahte ürünler satmak ve geç kargo ücreti gibi şeyler Amazon’un askıya alınmasına neden olabilir.
Ne yazık ki, Amazon askıya alma işlemleri yalnızca piyasadaki kötü aktörleri etkilemekle kalmaz, aynı zamanda meşru işletmelerin de başına gelir. Askıya alma işlemi sizi panik durumuna sokabilir, ancak Amazon askıya alma itirazı yoluyla satıcı hesabınızın eski durumuna döndürülmesini sağlayabilirsiniz.
Peki, bir Amazon hesabının askıya alınmasının etkileri nelerdir?
Amazon, satıcı hesabınızı askıya aldığında satış ayrıcalıklarını kaldırır, özellikle askıya alma uzun sürerse, geliriniz için büyük bir risk olabilir. Satıcı hesabınızın askıya alındığı her dakika, para kaybedersiniz.
Askıya alma konusu ayrıca, eski haline getirme çok uzun sürdüğünde Amazon satışlarınızı daha fazla etkileyebilir. Satış ayrıcalıklarının kaldırılması, Amazon’daki sıralamanızı etkiler ve bu durum uzun vadede satışlarınızı önemli ölçüde azaltabilir.
Bir Amazon satıcısı olarak itibarınız, askıya alındığınızda da tehlikeye girer.
Amazon’da hesabınızın askıya alınmasını önlemenin 8 yolu
Hesabınız askıya alınmadan satış gerçekleştirebilmeniz için bazı konuları sizler için derledik.
1. Doğru belgelere sahip olun
Bir Amazon Satıcı Hesabı açarken, Amazon tarafından kolay görselleştirme kontrolleri yapılabilmesi için doğru belgelerin net bir şekilde taranmasını ve yüklenmesini sağlayın. Taranan belgede parmaklar veya gölgeler görünmemelidir. Fotoğrafları gün ışığında ve evinizin doğrudan güneş ışığı almayan bir alanında çekin. Böylece istenmeyen gölgeleri önleyebilirsiniz. Bu belgeler önemlidir, bu nedenle fotoğrafı doğru şekilde çekmek için zaman ayırın. Ayrıca yüklenen tüm bilgilerin doğru olduğundan ve yüklenen belgeleri yansıttığından emin olmanız gerekir. Doğrulama için yüklemeden önce, doğru olduğundan emin olmak için her şeyi gözden geçirin. İşletme adınızın ve adresinizin banka ekstrenizde, pasaportunuzda ve ehliyetinizde yazanla aynı olduğunu onaylayın. Herhangi bir tutarsızlık, bir Satıcı Hesabı başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir; satış hayallerinizin başlamadan önce sona ereceği anlamına gelir.
2. Amazon'un politika ve yönergelerinin farkında olun ve bunlara uyun
Bu yönergeler periyodik olarak güncellenir ve bu değişiklikleri size bildiren bir e-posta alırsınız. Bu e-postaları gözden kaçırmak kolaydır, dikkatli olmalı ve değişikliklerden haberdar olmalısınız. Amazon’un içerik yönergelerini ve güvenlik ihlali politikalarını herhangi bir şekilde ihlal ediyorsanız, askıya alınma şansınız çok yüksektir. Ürün güvenlik ekibi çok sıkı çalışır. Size bir uyarı vermek yerine önce Satıcı Hesabınızı askıya alacaklar, ardından eylem planınızı soracaklardır. Arada geçen zaman ürünlerinizi satarken kaybedilen değerli bir zamandır. Ürünlerinizin kısıtlanmadığından, Amazon’un politikalarına aykırı olmadığından ve içeriğinizin yanıltıcı veya hatalı olmadığından emin olun.
3. Sorunlu ürünleri kaldırın
Favori bir ürünü silmeyi düşünemeyeceğinize karar vermeden önce bir risk değerlendirmesi ve değer analizi yapın. Sizin için riske değer gibi görünse de hesabınız askıya alınırsa ve ürünlerinizden hiçbirini satamazsanız ne olacağını düşünün. Hala buna değer mi? Yoğun olan sezonlarda zaten zor geçen bir yılın ardından işiniz için çok pahalıya mal olabileceğinden, bu riskleri almanın zamanı değildir.
4. Müşterilerinizden olumsuz geri bildirim alan ürünleri seçmeyin
Tartışmalı ürünler iyi satma kapasitesine sahip olsa da işletmenize getirebilecekleri olumsuz ilgiye değmezler. Bu durum hesap sağlığının azalmasına, liste kaldırma işlemlerine, uyarılara ve Amazon hesabınızın daha fazla incelenmesine yol açacaktır. Elbette insanların ürününüze nasıl tepki vereceği konusunda her zaman söz hakkınız yok. Ancak ürünlerinizi seçerken aklınızda bulundurmanız gereken bir durum bu. Herhangi bir şüpheniz varsa hedef pazarınıza göre deneyin ve ne yanıt alacağını görün. Böylece nasıl performans gösterebileceğini ve müşterileriniz tarafından nasıl görüntülenebileceğini en iyi şekilde görmüş olursunuz.
5. Proaktif olun
Amazon ile iki yönlü iletişim, hesabınızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Hesabınız ve ürünlerinizle ilgili olarak Amazon ve müşterileriniz tarafından size sağlanan bilgileri inceleyin. Tüm politika değişikliklerinden haberdar olun. İnsanların işletmeniz hakkında neler söylediğinden ve bıraktıkları incelemelerden haberdar olun.
6. Anahtar kelimelerinizi tekrar kontrol edin
Satıcıların, seçtikleri anahtar kelimeleri aşırı yükleyerek ürünlerini listelediklerinde aşırıya kaçmaları oldukça yaygındır. Bu anahtar kelime doldurma biçimi, arama sonuçlarında görünmenize yardımcı olacak akıllıca bir hareket gibi görünse de kullanmamanız gereken anahtar kelimeleri kullanmaya başladığınızda sorun haline gelir. Anahtar kelimelerinizin ürününüzle alakalı olduğundan ve yanıltıcı olmadığından emin olun. İçeriğinizi kontrol edin ve sözcükleri, marka adları, öznel, zamana duyarlı, yanlış yazılmış veya gereksiz olabilecek sözcükleri detaylıca inceleyin.
7. Ani satış hızı artışlarına dikkat
Ürününüzün satışları hızla arttığında, Amazon’un algoritmasını tetikleyebilir. Bu durum Amazon’a otomatik olarak bir rapor sağlar ve satıcı hesabının askıya alınmasına neden olabilir. Endişelenmeyin, neyse ki çözüm yolları bulunuyor. Profesyonel destek alın ve mümkün olduğunca çabuk dönüş almak için Amazon’a itirazda bulunun.
Bu yazımızda Amazon ile hesabınız askıya alınmaması için neler yapabileceğinizi ve askıya alınma durumunda süreci nasıl yönetebileceğiniz hakkında bilgilendirmeyi, yılların getirdiği tecrübe ve birikim ile sizlere detaylı şekilde aktarmaya çalıştık. Amazon İngiltere ile e-ihracat konusunda merak ettiğiniz her şey için Envoyo’ya ulaşabilirsiniz. Pazarlamadan muhasebeye, lojistikten danışmanlığa, hukuktan satışa kadar birçok alanda verdiğimiz hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Amazon İngiltere ve e-ihracat konularında daha fazla bilgi almak ve desteğimizden yararlanmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, formu doldurarak bizimle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.